Internet a digitální televize

Zde pište pokud máte zájem!

Moderátor: tom

Odpovědět
bohumil chomát

Internet a digitální televize

Příspěvek: # 1279Příspěvek bohumil chomát
čtv dub 06, 2006 1:09 pm

Vážení provozovatelé Zdibského internetu.
Vítám Vaši snahu o zapojení naší vesnice do celosvětové počítačové sítě, prosím Vás ale o to, aby jste brali ohled i na to co svým nadšením provádíte v éteru. Vaše vysílání v současné době velice efektivně omezuje příjem pozemního vysíláni digitálního signálu pro TV. Tato skutečnost se dotýká řady občanů a Přemyšlení a okolí a v souvislosti s ukončením analogového vysílání v roce 2007 může být velkým problémem. Správa radiokomunikcí tento problém "zatím" neřeší protože digitální vysílání je v počátku ale jistě již dnes existuje řada možností jak regulovat vaši síť aby k těmto problémům nedocházelo. Uvítal bych kdyby jste se tímto problémem začali zabývat včas a pokusili se najít nějaké řešení.



kango
Příspěvky: 1224
Registrován: úte úno 07, 2006 2:29 pm
Bydliště: bydlím ve Zdibech
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 1280Příspěvek kango
čtv dub 06, 2006 1:43 pm

:)
Naposledy upravil(a) kango dne pát úno 21, 2014 12:06 am, celkem upraveno 1 x.
Kango

tom
Příspěvky: 491
Registrován: úte lis 08, 2005 5:27 pm

Zdibynet a rušení

Příspěvek: # 1282Příspěvek tom
čtv dub 06, 2006 2:29 pm

Obávám se, že omezení příjmu pozemního digitálního TV signálu bude souviset s něčím jiným než s WiFi sítí.

1) Používáme frekvenční pásmo a technologii upravenou gen.licencí ČTÚ a snažíme se dodržovat podmínky této licence. (Ale zaznamenali jsme signál několika daších sítí, a některé si občas s dodržováním podmínek ČTÚ život moc nekomplikují.)

2) Nejsem odborník, ale myslím si, že frekvenční pásma DVB-T a WiFi jsou odlišná. Dále nejsme zdaleka sami, kdo WiFi síť v ČR používá a zatím jsem se dočetl pouze o rušení meteorologických radarů WiFi sítěmi v pásmu okolo 5GHz, což ovšem není náš případ (navíc k tomu, vzhledem ke směrovosti, dochází velmi zřídka).

3) Jsem přesvědčen, že jeden z našich přístupových bodů má ve svém vyzařovacím úhlu anténu přijímající DVB-T a majitel si na žádné problémy nestěžoval - pro jistotu se ho ale ještě zeptám.

Tom

jenik789
Site Admin
Příspěvky: 3168
Registrován: pon říj 31, 2005 2:16 pm
Bydliště: Zdiby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 1283Příspěvek jenik789
čtv dub 06, 2006 2:33 pm

Vazeny pane Chomat,

nase zarizeni jsou plne certifikovana pro provoz v CR a jejich vykon je regulovan dle platnych norem CSN, pokud ale mate pripominky, muzeme se sejit a ukazat jakym vykonem sit disponuje.

Dale Vas chci upozornit, ze ve Zdibech se nachazi vysilac jedne komercni soukrome firmy, ktera rusi i nase sireni signalu a je kdyz to reknu natvrdo "ohulono na plny koule". Bohuzel se jedna o soukromou firmu, ktera nema nic spolecneho s nasim sdruzenim.

V pripade jakehokoliv dotazu nebo pripadneho prezkoumani vysilaciho signalu nas prosim kontaktujte.

Dekuji
Jeník - Jan Česnek
Admin portálu Zdiby ON-LINE http://www.zdiby.cz

Člen Kaštánek Zdiby Z.S. a ZdibyNet, z.s.
Nebojím se říct nebo napsat co si myslím.

jenik789
Site Admin
Příspěvky: 3168
Registrován: pon říj 31, 2005 2:16 pm
Bydliště: Zdiby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 1285Příspěvek jenik789
čtv dub 06, 2006 3:16 pm

Tak se mi podarilo zjistit nasledujici:

1. Analagova TV a digitalni behaji v pasmech velmi blizko u sebe, proto v budoucnosti se bude analogovy signal zhorsovat protoze digitalni bude silnejsi.

2. Digitalni pasmo dle informaci co jsem za 5 minut nasel je priklad setop boxu prodavany u nas http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=39926
je kmitočtový rozsah: 174-230 MHz/470-860MHz
nebo zde http://www.obchodni-dum.cz/hyundai-dvbt-900/38916/
je kmitočtový rozsah: 50MHz – 858 MHz

co kdyz srovnam s pasmem pro Wi-Fi 2,4GHz je opravdu v uplne jinem pasmu. Pasmo nad 2GHz je pasmo, kde je potreba "ostreho"-smeroveho signalu, tzn. ze pro TV signal je nepouzitelny.

Toto vse se mi podarilo zjistit za 5 minut prace na internetu, je mozne urcite najit i dalsi analyzy nebo predpis CRU, ale pokud mate v oblasti kde jak pisete se to dotyka mnoha obcanu, neni to kvuli nasi Wi-Fi siti.

Myslim si ze urcite jeste nekdo se ozve a prispeje nejakou informaci.
Jeník - Jan Česnek
Admin portálu Zdiby ON-LINE http://www.zdiby.cz

Člen Kaštánek Zdiby Z.S. a ZdibyNet, z.s.
Nebojím se říct nebo napsat co si myslím.

Fragmaster
Příspěvky: 137
Registrován: pát lis 25, 2005 3:41 pm
Bydliště: K Rokli 16
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 1295Příspěvek Fragmaster
pát dub 07, 2006 11:28 am

Využívám ve Zdibech digitální televizi. Můj setop box umí zobrazovat uroveň a kvalitu signálu. Obě tyto hodnoty se u mě pohybujou mezi 90 až 100% procenty. Takže příjem digitálního signálu je bez problémů. Ke kolísání signálu dochází pouze někdy, když prolétá okolo letadlo. To si myslím je nejhlavnější zdroj rušení, protože například i při špatném počasí nemám s digitálním signálem problémy. Pro příjem pužívám obyčejnou anténu z Datartu za 500 Kč a dokonce ji ani nemám na střeše, ale na zahradě na asi dvoumetrové tyči a to nebydlím nikde na kopci. Pokud má někdo problémy se signálem, bude to možná špatným nasměrováním antény, taky mi chvilku trvalo, než jsem ji správně natočíl. Předpokládám, že většina setop boxů umí zobrazovat úroveň a kvalitu signálu, takže se dá celkem dobře podle těchto hodnot zvolit nejlepší nasměrování antény. Digitální signál jde bez problémů chytit i na pokojové antény, taky jsem to zkoušel, ale pak docházelo k rušení jinými spotřebiči v domácnosti, např. zapnutý fén, mikrovlnka, počítač, proto jsem anténu umístil raději ven. Sám jsem připojen do Zdiby-netu a myslím, že naše síť digitální signál neruší.

whoozie
Příspěvky: 5
Registrován: ned pro 17, 2006 9:08 pm
Bydliště: Zdiby,Přemyšlení, U továrny 91

Příspěvek: # 3509Příspěvek whoozie
pon pro 18, 2006 5:04 pm

takže pánové....
můžu vám říct že tenhle problém je zcela pravdiví a z panem Chomatem zcela souhlasim. U mě doma byl technik a řekl že to asi bude zapojení nějáke wi-fi sítě a že se stim nic udělat nedá. a ten člověk co bydlí ve zdibech má asi štěstí ale mě ted doma analogové vysílánií nefunguje!!!! :evil:

tom
Příspěvky: 491
Registrován: úte lis 08, 2005 5:27 pm

Příspěvek: # 3513Příspěvek tom
pon pro 18, 2006 7:26 pm

whoozie píše:takže pánové....
můžu vám říct že tenhle problém je zcela pravdiví a z panem Chomatem zcela souhlasim. U mě doma byl technik a řekl že to asi bude zapojení nějáke wi-fi sítě a že se stim nic udělat nedá. a ten člověk co bydlí ve zdibech má asi štěstí ale mě ted doma analogové vysílánií nefunguje!!!! :evil:
Nepodceňoval bych lidský faktor - taky to mohla být, mimo jiné, docela normální výmluva technika.

Pokud jde o analogové vysílání, tak to kdybychom rušili, už by nás dávno někdo z TV závislých lynčoval.

Tom

P.S. mám dojem, že se ke mě kdysi doneslo, že už je to u p. Chomáta v pořádku a že za to WiFi nemohlo, ale nejsem si jist. Jinak koukám, že máte s p.Chomátem dost podobnou adresu - možná půjde o související problém ;)

Miky
Příspěvky: 195
Registrován: stř lis 16, 2005 2:02 pm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek: # 3516Příspěvek Miky
pon pro 18, 2006 10:41 pm

whoozie píše:takže pánové....
můžu vám říct že tenhle problém je zcela pravdiví a z panem Chomatem zcela souhlasim. U mě doma byl technik a řekl že to asi bude zapojení nějáke wi-fi sítě a že se stim nic udělat nedá. a ten člověk co bydlí ve zdibech má asi štěstí ale mě ted doma analogové vysílánií nefunguje!!!! :evil:
Nebyl to technik od kanalizace?

Já mám totiž na střeše 4 antény na Wifi 2,4 i 5Ghz. K tomu jednu malou televizní, kterou mám rozbočenou na 4 zařízení a jde mi perfektně analogová i digitílní TV. Navíc TV pásmo je 0,174-0,860 Ghz. To bys mohl tvrdit, že to ruší mobil ten je v pásmech 0,9 a 1,8 a 1,9 Ghz.

Miroslav
Příspěvky: 1
Registrován: sob kvě 17, 2008 5:38 am

Re: Internet a digitální televize

Příspěvek: # 5647Příspěvek Miroslav
sob kvě 24, 2008 6:07 am

Krásný den přeji a zároveň prosím o podrobnější informace ohledně připojení k inerneu. Děkuji

Mlyeko
Příspěvky: 280
Registrován: ned pro 04, 2005 8:38 pm

Re: Internet a digitální televize

Příspěvek: # 5648Příspěvek Mlyeko
ned kvě 25, 2008 9:52 am

Dopbrý den, tady ate info o zakladu....
http://www.zdibynet.cz
a zde mate podrobneji informace
http://zdiby.cz/infonet.html

Odpovědět